Пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел за България. Трябва да сме наясно с това, че с подписването на договора си за членство в Европейския съюз, ние приемаме тази цел, заяви Румен Радев пред журналисти в Пловдив в отговор на въпрос по темата за влизането на страната в еврозоната.

По думите му обаче решенията не трябва да предхождат задълбочения анализ, преценката на риска и пълноценната информационна кампания, "защото трябва да има ясна идентификация на рисковете, трябва заедно с плана за въвеждане на еврото да върви план за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, за укрепване на конкурентоспособността".

Ако има неадекватни решения, както знаете, те не се плащат от тези, които ги вземат, а от гражданите, каза държавният глава. 

Той коментира и информацията за пристигналите американски изтребители F-35: "Присъствието на нашите партньори тук е ценно не само за по-голямата ни сигурност, то е ценно заради това, че ние с тях провеждаме съвместни учения, от които научаваме много. Обменяме различни тактики, техники, процедури и това трябва да се оценява и да се подкрепя."

Президентът изрази мнение и по темата за отношенията с РС Македония. 

"Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон, искам да видя реални резултати, оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори. Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", посочи Румен Радев.

Той поясни, че следи внимателно позициите на партиите.

Президентът говори пред медиите и за предстоящата актуализация на бюджета: "Много страни вече си актуализираха бюджета, ако няма сигурност не можем да говорим за икономика, образование, култура и наука". 

Според него бежанците са се оказали болезнена тема, а политиката на българската държава трябва да бъде внимателна и постоянна.

"В началото основният приоритет беше да ги интегрираме, а сега ние го задраскваме. Имаме остър недостиг на квалифицирани специалности като лекари, медицински сестри, инженери, всеки, който иска да работи, децата му да учат в наши училища, трябва да получи такава възможност, но и бежанците трябва да следват указанията на българските институции. Ако искаш подкрепа от българската държава, трябва да уважаваш нейните решения", подчерта Радев. 

В Пловдив той откри 15-ото Международно ревю "Хемус 2022 - защита, антитероризъм и сигурност".