С 5 месеца предсрочно ще бъде пусната отсечката от магистрала "Струма" от Кресна до Сандански, каза по bTV председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов.

Официалното откриване ще е след края на следващата седмица (преди коледните празници).

В средата на ноември премиерът Бойко Борисов съобщи, че откриването на новия  участък от магистралата ще се съчетае със съвместно заседание на правителствата на България и Македония. 

Какво включва новата част от магистралата

В тази си част (лот 3.3) магистралата е дълга 23.6 километра и се включва в изградения вече лот 4. В по-голямата си част трасето на автомагистралата се развива успоредно на река Струма и сега съществуващия път Е-79, който изцяло ще се запази. В участъка има 2 пътни възела - п. в. "Струмяни" и п. в. "Сандански", 25 големи съоръжения - мостове над реките Струма, Злинска, Градешка, Потока, Речичка, Санданска Бистрица, Лешничка, надлез над ж. п. линията София - Кулата, 9 селскостопански подлеза и надлеза, 4 площадки за отдих, на които ще има и тоалетни.

В проекта за строителството на автомагистрален участък е предвидено и изграждането на "Интелигентни транспортни системи". Те включват станции за броене и управление на трафика, видео наблюдение, за измерване на теглото на превозните средства и за метеорологично наблюдение. Това е първият проект за магистрално строителство у нас, който включва такива системи.

Строител на участъка е Консорциум "Струма лот 3.3", в който са: "ГБС инфраструктурно строителство" АД, "Пътстрой 92" АД, "Главболгарстрой" АД и "Геострой" АД. Строителният надзор осъществява "Пътинвестинженеринг" АД. изпълнението се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

Спират тировете за празниците

В последния почивен ден преди коледните празници - 21 декември, между 14 и 20 ч. ще бъде забранено движението по магистралите на товарните автомобили над 12 тона. Целта е да бъде обезпечено нормалното придвижване на колите, поясни днес Глосов. Същото ще важи и за последния почивен ден по празниците.

От 16-те пътните участъци, за които от БСП искат проверка, само 4 са били ремонтирани в последните 5 години, каза още шефът на УС на АПИ.

Участъците по магистрала "Хемус", които посочват от левицата, са построени преди повече от 30 г. и не са ремонтирани.

Вчера пък Глосов каза, че автомагистрала "Хемус" е приоритетна задача в програмата на правителството и трябва да бъде завършена до 2024 година.

Глосов припомни, че през 2014 г. по искане на правителството на Пламен Орешарски е направена пълна ревизия на пътищата, построени по оперативните програми, от Европейската комисия. Взети са и проби от пътните участъци.