Близо 500 души от базите на предприятието в Трявна и село Белица излязоха да изразят недоволството си. Хората се страхуват, че предприятието може да бъде затворено и да загубят работата си, съобщиха bTV и БНР.

Протестираха и работниците от "Емко"-Монтана.

Оръжейниците настояват министърът на икономиката Емил Караниколов да изпълни обещанието си за връщане на лиценза, от което зависи и работата на дружеството.

За кратко работниците блокираха движението през Прохода на Републиката, но до инциденти не се стигна.

Протестът им започна със скандирания "Мафия", "Лъжат ни" и "Искаме да работим". Работниците се опасяват, че държавата им е обявила война.

"Първият път не ни разбраха. Ще повтаряме, докато се наложи. Работили сме, дали сме всичко от нас за едно парче хляб, а те искат да ни ликвидират по неизвестни причини, споделиха протестиращи пред микрофона на "Хоризонт".

Според директора на "Емко" Славчо Димиев срещу дружеството има целенасочена държавна атака: "С тайни изнудвания, с впрягане на всички държавни институции, които под заплаха изпълняват наредените им действия за атака срещу фирмата".

Работниците заявяват, че протестът им не е политически и предупреждават, че ако търговският лиценз на дружеството не бъде върнат, ще продължат с 1/2 безсрочните протести.

Протестите в "Емко" започнаха още в края на юли, когато лицензът за внос и износ на дружеството беше замразен заради констатирани нередности при съхраняването на боеприпасите и взривните вещества.

Министър: Взехме лицензите на ”Емко” заради сигурност >>>

Това предизвика протест на оръжейниците от Трявна и село Белица на 21-ви август. Ръководството на завода отстрани нарушенията и това, по думите на директора на "Емко" Славчо Димиев, е констатирано при проверка на МВР на 29-и август, но въпреки това търговският лиценз не е възстановен, както обеща в деня на първия протест министърът на икономиката.

На 8-и септември държавната компания "Кинтекс" спира три договора на "Емко" за износ на боеприпаси за Индия, а щетата е за около 60 милиона долара, твърди Славчо Димиев.

"От началото на месец юли се води открита война срещу дружеството "Емко", каза Славчо Димиев пред БНР.

Според него причините за тази война вероятно са нечии интереси.

"Заради нечии интереси, вероятно икономически, искат един от големите работодатели да не съществува. Тези хора, които водят война, или по-точно подстрекават държавата да води война срещу нас, сигурно си имат имена, но този въпрос би трябвало да се зададе на ръководството на държавата, на правителството или на хора, които разследват. Което и име да кажа, това ще означава, че аз наклеветявам.

Нямам нито такава власт, нито такива възможности да разследвам който и да е в държавата. Затова съм написал отворено писмо към хора, които аз уважавам и смятам, че могат с властта, с която разполагат, да направят така, че да бъде изяснена истината, да се спазва законът и да не се получава така, че едно работещо предприятие да бъде захвърлено и хората да останат без работа", каза още директорът на "Емко".

Министерство на икономиката решава на 18-и

В отговор на протестите по повод спрения за срок от 6 месеца лиценз на фирма „Емко“ ЕООД от Министерство на икономиката съобщиха, че не е в компетенциите на министъра на икономиката самостоятелно да спре или да върне лиценза за внос и за износ на фирмата.

Същият е спрян за срок от 6 месеца или до отстраняване на нередностите от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките.

Насрочено е заседание на Междуведомствения съвет за 18 септември /понеделник/, на което ще бъде разгледано искането за възстановяване на лиценза на фирма „Емко“ ЕООД.

Сагата с "Емко"

Сблъсъкът на "Емко", едно от големите предприятия във военната индустрия, с министерството е заради собствеността на русенския "Дунарит", част от империята на банкера Цветан Василев.

"Емко" бе на път да придобие "Дунарит" чрез увеличение на капитала. Кандидат бе и офшорно дружество, свързвано с бизнесмена-депутат Делян Пеевски. Държавната консолидационна компания изкупи в края на август дълг на русенския завод към фалиралата КТБ за 47 милиона лева. Тогава министърът на икономиката

Емил Караниколов заяви, че държавата ще придобие "Дунарит", за да го спаси. Той посочи като основание съдебните спорове около собствеността. Междувременно ръководството на "Дунарит" получи обвинение от прокуратурата и това постави под въпрос лиценза му.

Опитът за овладяване на завода от държавата обаче бе блокиран, а "Дунарит" изплати цялото си задължение към КТБ.
Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев обяви, че той е собственик и на "Дунарит" и това е записано в книгата на акционерите, докато според министър Караниколов това е невярно, защото няма вписване в Търговския регистър.