Правителството трябва да актуализира и увеличи зърнените запаси на страната. Това препоръча проф. Михаил Константинов, цитиран от "Фокус".

Той аргументира изказването си с факта, че в бъдеще храната ще стане по ценна стока от газа, както и че се очакват големи суши през следващите години.

Ако 2-3 години няма добра реколта на зърнени храни, светът ще изпадне в състояние на масов глад. "Като казвам глад - стоите и гладувате. Всичко лежи върху зърнопроизводството. Ако то падне и се редуцира 3-4 пъти, това означава буквално, дори Златният милиард да разбере какво е глад. България - не искам да съм лош пророк, но реколтата догодина може би няма да е такава, каквато си я мислим всички. Снегът дойде много късно, няма дълбок сняг в Добруджа все още и има опасност част от посевите да измръзнат. Ако това се случи едновременно в големите зърнопроизводители - Украйна, Канада, САЩ, Русия, става страшно", каза още проф. Михаил Константинов.

Професорът допълни, че недостигът на храна и рискът от масовия глад са предизвикателствата, върху които държавите по света трябва да помислят. Те в момента се опитват да се избият помежду си, обобщи проф. Константинов.