"Механизмът, който предлага правителството, свързан с предложението за актуализиране на пенсиите от 1 октомври, е възможно най-добрият. Той поставя акцента върху годините изслужено време - коефициентът във формулата за изчисление на пенсията, който досега беше 1.20, сега става 1.35". Това каза по БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По думите му ощетени от това предложение няма да има.

"Средствата в предлаганата корекция на бюджета ги имаше и досега. Проблемът беше, че те не са в съответните разходни пера и за да се правят разходи, се правят счетоводни гимнастики", подчерта Димитър Манолов.

По думите му, ако тази корекция мине през Народното събрание, нещата ще станат по-лесни и ще си отидат по местата.

"Заплахите за това как ще се счупи икономиката не се случиха. Нека имаме предвид, че ще става дума за последното тримесечие на годината. За три месеца едва ли може да се очакват някакви много тежки и съкрушителни трусове, които хем тези изчисления да ги пратят надалеч, хем резервите и буферите, които има около тях, да спрат да работят. Най-вероятно ще свърши работа и по стара традиция нещо ще остане", каза още Димитър Манолов.

Според икономиста и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Васил Караиванов не се налага да се вдигат данъците в близките години, за да се направи корекции на пенсиите у нас.

Ако се вдигнат данъците за бизнеса, те отново ще са платят от потребителите и от пенсионерите. Дори в държави като Италия, където корпоративния данък е 30%, има толкова много данъчни облекчения за бизнеса, смята Караиванов.

"Пенсионната ни система и никоя друга не може да се промени сама. Ако се промени тя, трябва да се промени и данъчната" - казва още Караиванов.

Според доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, най-добрият вариант е промяна на коефициента за стаж, тъй като той е по-справедлив и третира всички еднакво. Най-голямо увеличение ще е на тези, които имат най-голяма пенсия.

"Това е узаконяване на мерки, взети миналата година. Те не бяха рационални тогава, тъй като в онова време пенсионерите бяха тези, които нищо не губеха", смята доц. Станчев.

Икономистът Юлиан Дойнов пък заяви в ефира на БНТ, че на база икономическото развитие на страната, можем съвсем спокойно да говорим за преизчисляване на пенсиите, а пенсионната ни система е изградена по най-добрия образец в света.