България предложи на Световната организация по туризъм и на ЮНЕСКО да бъде създаден Световен път на древните цивилизации. Според министъра на туризма Николина Ангелкова той ще представлява пояс от туристически дестинации в Азия, Европа, Африка, Америка и Австралия, изцяло свързани с културно- историческото наследство, предаде БНТ.

Днес в София се проведе Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути с участници от петте континента.

Създаването на Световен път на древните цивилизации, по подобие на Пътя на коприната, ще помогне да се опознае културното наследство на отделните държави и да се даде шанс да се развиват икономически регионите. Засега това е идея, която ще се обсъди от Световната организация по туризъм. Николина Ангелкова ще търси подкрепа и от ЮНЕСКО, като идеята е в този маршрут първоначално да бъдат вкарани обекти, които са под защитата на световната организация

Първите български обекти от този списък ще са -  Мадарския коннник, Боянската църква, Казанлъшката гробница. После ще се добавят още.

"България е много богата на културно-историческо наследство, винаги коментираме над 40 хиляди артефакта има, така че много е трудно да се избере и смятам, че това би била една под инициатива с оглед включване на всички общности и хора, които се интересуват от култура и наследство в България", коментира Ангелкова.

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов пък сподели своята идея за Балкански триъгълник за сътрудничество с Гърция и Турция.

"Защо да не направим, вместо да си крадем туристите, Балканския триъгълник за развитие на туризма. Маршрути - от Атина да кацнат, през България, от Истанбул да излизат и обратното", каза Рашидов.

В античния комплекс "Сердика" министър Ангелкова откри изложение с автентични туристически продукти от 11 общини на страната.