С цел облекчаване на трафика и намаляване на възможността за образуване на опашки на влизане в България през активния летен сезон е увеличен капацитетът за продажба на електронни винетки на ГКПП-Калотина, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Там вече има 6 терминала за самообслужване. Увеличени - на три, е и броят на гишетата за продажба, на които освен с карта, плащане може да бъде направено и в брой. На ГКПП "Капитан Андреево" броят на терминалите за самообслужване също е увеличен.

Това е станало ясно на днешната среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова с посланика на Република Турция у нас Хасан Улусой. В нея са участвали също заместник-министрите Николай Нанков и Деница Николова, началникът на кабинета на министъра Весела Начева-Кръстева и Иван Досев - член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура".

Заместник-министър Нанков е информирал посланик Улусой, че винетки могат да бъдат купени в дистрибуторската мрежа, на бензиностанции, чрез мобилно приложение и с SMS. Те могат да бъдат закупени онлайн предварително и да се активират от деня на влизане на пътуващите в страната ни, стана ясно още по време на срещата.

Обърнато е било внимание, че в страната ни има нов контролен орган - служители на Националното тол управление контролират спазването на Закона за пътищата и купуването на винетки. В страната ни предстои да бъде внедрена тол система за тежкотоварните автомобили, в резултат на което винетките за превозни средства над 3,5 т ще отпаднат и те ще плащат тол такса за изминато разстояние.

С ускорени темпове се изпълняват програмите "България - Турция" и "Черноморски басейн", е отбелязал зам.-министър Деница Николова. Тя е информирала, че се очаква сключването на 34 нови договора за над 10 млн. евро по програмата за трансгранично сътрудничество с южната ни съседка. Работи се и по подготовката на следващия програмен период. Обсъжда се включването на няколко стратегически проекта, които да се изпълняват от двете страни на границата.

Министър Аврамова е коментирала, че се разчита на съдействието на турското посолство в България, което чрез своите канали може да съдейства за по-добрата информираност на своите граждани, така че да пътуват по-комфортно през територията на страната ни.

Установените добри контакти и сътрудничество създават условия да работим за по-нататъшното развитие на двустранните отношения в дух на разбирателство и взаимна изгода между България и Турция, е коментирала регионалният министър. Нашата основна цел е да изградим добра инфраструктура, за да улесним гражданите и бизнеса, е заключила министър Аврамова.

Двете страни имат много допирни точки, по които да си сътрудничат, като регионално развитие, благоустройство, инфраструктура, е заявил от своя страна посланика на Република Турция у нас Хасан Улусой.