Авиокомпанията Алиталия (Alitalia) публикува списък с анулирани близо 200 полета, включително до Брюксел, Лондон и Франкфурт, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Министерството на транспорта потвърди протестните действия, засягащи всички италиански летища, на уеб сайта си, където помества списък с предстоящо спиране на работата в сектора.

Алиталия уточни, че мерките се дължат на четиричасова стачка на авиодиспечерите и 24-часова стачка на синдикатите, работещи в транспортния сектор.

Връзките, планирани за сутрешните и следобедни пикови часове, ще бъдат извършени по разписание, като ще се използват по-големи самолети за превоз на възможно най-много пътници по вътрешните и международни маршрути.

Междувременно синдикатите призоваха към по-широка мобилизация в знак на протест срещу съкращения, обявени като част мащабен план за преструктуриране на компанията и засилване на конкуренцията с нискотарифните авиопревозвачи при маршрутите с близки дестинации.

Планът за съживяване на превозвача предвижда 2437 съкращения от общо 12 000 служители, посочи пред Франс прес синдикален източник, обявявайки стачка на 5 април.

Планира се да бъдат освободени 2037 служители от наземния персонал, а след време и 400 членове на летателния персонал, които в момента са на специални договори, гарантиращи им работата до края на 2017 година.

Освен това компанията иска да намали с 28 процента заплатите на пилотите на средни разстояния, с 22 процента на обслужващите средни и дълги полети и с 32 процента на стюардите и стюардесите.

Италианският авиопревозвач е финансово затруднен и предвижда свиване на разходите с един милиард евро.

Стачка на стюардесите и стюардите от Ер Франс


Синдикални и професионални организации на летателния персонал призоваха за тридневна стачка на стюардесите и стюардите от авиокомпания Ер Франс (Air France) от 18 до 20 март.

Стачката е заради плановете за създаване на филиал, застрашаващи работните места и условията на труд, съобщиха в електронните си издания вестниците "Фигаро" и "Паризиен".

Авиокомпанията предупреждава на сайта си, че за да бъде осигурен максимален брой полети с намален състав на екипажа, ще бъде принудена да ограничи броя на пътниците на борда.

Всеки ще бъде информиран лично чрез есемес или по имейл за евентуални промени на пътуването, но клиентите трябва да следят и информацията за полетите в реално време, преди да отидат на летището.

Предишната стачка миналото лято принуди авиокомпанията да отмени 1400 полета за една седмица (до 20 на сто на ден), което причини загуби за 90 милиона евро, припомня "Паризиен". Сега 13 500 служители от летателния персонал са призовани да стачкуват.