Българските консулски служби на територията на Руската федерация възобновиха приема на документи и издаването на визи за всички руски граждани, желаещи да пътуват до страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Компанията VFS Global, в чиито 59 изнесени визови центрове в Русия също се приемат документи за български визи, е уведомена за това - както миналата седмица, така и днес, посочват от външното ни министерство.

Оттам припомнят, че още преди две седмици вицепремиерът Екатерина Захариева нареди консулските служби на България да се подготвят за издаването на туристически визи. Посолството ни в Москва миналата седмица проведе среща с всички туроператори, както и с фирмата VFS Global.

Процедурите по издаване на визи за руски граждани са облекчени максимално, отбелязват от МВнР. Заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града и в 3 консулства на територията на Русия. Акредитирани към консулските служби местни туроператори могат по електронен път да подават заявленията за визи на своите клиенти. Желаещите да посетят с туристическа цел България получават визите си в консулските ни служби,а в офиса на своя туроператор, или външния изпълнител без абсолютно никакви формалности за тях.

Възстановяването на приема на документи за виза обаче идва ден след като Русия спря полетите на своите туристи за България. Това се случи след призива на руския политик Владимир Жириновски, един от най-горещите привърженици на президента Владимир Путин, който поиска държавата официално да забрани купуването на имоти в България, както и пътуванията до страната ни с туристическа цел. До вчера туроператорите имаха информация от руски граждани, че българското посолство в Москва не издава визи. Такива се поставяли само за смесените бракове.

Губим милиони заради политически игри 

Заради политически игри страната ни рискува да изгуби милиони левове от неосъществени почивки на руски туристи не само през това лято, а и в близките 5 години. За това алармират в писмо до премиера в оставка Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма в оставка Марияна Николова и президента Румен Радев най-големите български туроператори, които оперират на руския пазар. Заради "шпионски скандали", размяна на изгонени дипломати и недоказани обвинения за съпричастност на руската страна към взривове в български военни складове през последните 10 години, има голяма вероятност България да бъде включена в списък на неприятелските държави в указ на руския президент Владимир Путин. Документът предстои да бъде подписан на 11 май, твърдят представители на сектора, цитирани от "Труд".

Ако България фигурира в списъка, тогава не можем да очакваме гости от Русия през следващите години, категорични са от бизнеса. И затова апелират към кабинета в оставка и към държавния глава, който ще състави следващия служебен кабинет, бързо да направят всички възможни постъпки за затопляне на отношенията с Русия и каквото е необходимо, за да не бъде включена България в подготвяния списък.

Към момента руските въздушни превозвачи, които бяха получили разрешения както от руска, така и от българска страна да летят до и от България, вече са декларирали, че ще изпълняват полети само до 9 май и са анулирали предвидените курсове до 1 септември.

Така България е на път да изпусне исторически шанс и да се възползва от провалените руски ваканции в Турция заради високите нива на заболеваемост в южната ни съседка. С този довод руските власти прекратиха полетите до Турция, а над 500 хил. руски семейства веднага потърсиха алтернатива за лятната си ваканция. Голяма част от тях се бяха насочили към България, но ако влезем в черния списък със сигурност не можем да очакваме туристи, безпокоят се от бизнеса. Според информация на летище Бургас само за юни са планирани 136 полета на авиокомпании, обслужващи маршрути между Русия и България, но все още не е ясно каква част от тях ще се осъществят, предвид настоящата ситуация.

Византийски маневри

Междувременно Гърция се опитва да се възползва максимално от възникналата ситуация. В телефонен разговор днес гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и руският премиер Михаил Мишустин са обсъдили увеличаването броя на руските туристи в Гърция. След като Атина признава сертификати за ваксинирани с всички ваксини, включително и с руската, се отваря възможност за свободно влизане в Гърция на повече руски туристи. От кабинета на гръцкия премиер съобщават, че двете страни са обсъдили увеличаване на полетите от Русия към всички гръцки летища, а Атина премахва действащото в момента ограничение за пристигане на седмица на до 4 хиляди руснаци.

По информация на туристическите агенции и собствениците на хотели видимо се увеличават резервациите за руснаци дори до края на месец септември.