Управител на туристическа агенция обясни пред PRO.BG, че предпочитанията към Турция идват с масовото гледане на турски сериали и с евтините оферти, които за Истанбул започват от 195 лв., с включена панорамна обиколка на града.
Абитуриентите също се насочват към Турция, главно към Истанбул и морския курорт Кушадасъ.

Българите демонстрират и засилен интерес към българското Черноморие и по-конкретно към курортите Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена. При резервация и плащане до 15 май клиентите ползват около 15% отстъпка за почивка. Офертите са добри - 20-25 лв. на легло за all-inclusive, коментира туроператорът, като призна, че турците правят невероятен дъмпинг и българските туроператори са длъжни да реагират на предизвикателството.

Курортите по Северното Черноморие са били пълни през миналия уикенд, каза Димитър Димитров, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация "Североизточен регион" пред "Фокус".  Бум на български туристи се очаква тази година по северните плажове.

Заради финансовата криза процентът на българите, които ще могат да си позволят почивка в Гърция например, ще бъде много малък тази година.
Поради тази причина се очаква курортите по родното крайбрежие да се напълнят с българи. Според него високите цени за почивка в Гърция ще се окажат решаващи при избора на хората.
Димитров уточни, че в момента по нашето Черноморие има хотели, които предлагат нощувка само за 10 лева, като в цената е включен шезлонг на басейна и още редица екстри.