Отказът на Доналд Тръмп от ядреното споразумение с Иран само ще укрепи проруските настроения в иранския управляващ елит. На първо място, Русия ще остане водещ търговски партньор за Иран и ще може без особени проблеми да продава иранския петрол на световните пазари, като печели добре от това.

Освен това, ако Франция реши да намали обемите, купуван от Иран петрол, Русия ще стане заместител и ще увеличи доставките си за Париж. Самото решение на Тръмп вече доведе до поскъпване на петрола на световните пазари-нова полза за Москва, която разчита на парите от износа на енергийни суровини, за да крепи бюджета си, пише в статия "Свободна преса".

Вероятността да се стигне ниво от 80-100 долара за барел не е никак илюзорна, впрочем, това иска и Саудитска Арабия, другият голям играч в ОПЕК. Излизането на САЩ от сделката с Техеран има и политически последици - нито Германия, нито Франция, нито Обединеното кралство засега подкрепят Щатите. Това в крайна сметка може да доведе до разрив в отношенията ЕС-САЩ, нека добавим и търговските войни, които администрацията на Тръмп вече разпали с въвеждането на мита за някои метали при вноса им в САЩ.