Лъжите, свързани с въвеждането на еврото, целят да уплашат хората, заяви в предаването "Лице в лице" на bTV евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел. Тя смята, че определени кръгове умишлено не говорят за позитивите от единната европейска валута, за да се създават митове и легенди.

"Този месец честваме 20 години от създаването на еврото и последният Евробарометър показва, че 74% от европейците одобряват политиката в еврозоната и са щастливи, че имаме единна валута. Еврото е втората най-силна валута в света, след долара. Ако използваш евро, ставаш от най-силните икономики", каза евродепутатът.

Защитени ли са парите на гражданите

По думите на Майдел еврозоната не е създадена да ощетява, целта ѝ е да направи държавите по-богати. Тя допълни, че спестяванията на българите са в безопасност, ако се приеме еврото.

"Има различни механизми, които предвиждат дали няма да се случи някоя криза, както когато в България фалира една банка - гражданите тогава не знаеха какво ще се случи с техните пари и се наложи държавата да плати тези средства. Има европейски банкови институции, които няма да позволят нещо такова да се случи", каза Майдел.

Евродепутатът изтъкна, че позитивите от еврозоната са повече, отколкото митовете. Според Майдел се говори малко по темата и затова българите се притесняват, че ще обеднеят, ако се въведе единната европейска валута.

"Спестяванията ще бъдат по-сигурни, лихвите по заеми в еврозоната са по-ниски - при криза лихвите дори намаляват, а извън еврозоната се увеличават. Инфлацията в еврозоната е много по-ниска, отколкото в която и да е държава извън. Митовете и лъжите за еврото целят да плашат хората", коментира Майдел.

Стрестестът на шестте български банки ще приключи в средата на годината. Резултатите ще бъдат обявени през юли. Ако бъдат открити проблеми, ще се забави присъединяването ни към еврозоната.

"Целта ни за тази година е да се присъединим към "Чакалнята" на еврозоната (валутния механизъм ERM II), не очакваме да има препъни камъни. Който не иска прозрачност в банковата ни система, може да се опита да ни провали", каза Майдел.

Каква е позицията на на парламента

Народното събрание подкрепя усилията на правителството за изпълнение на ангажиментите, свързани с приемането на България в еврозоната.

Това е казал председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин на среща със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ по въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Валдис Домбровскис. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

Гостът е на двудневно официално посещение в България и е имал среща с народни представители от комисиите по европейски въпроси и по бюджет и финанси, уточниха от МС.

Кристиан Вигенин е допълнил, че България желае продължаване на евроинтеграцията в дълбочина и продължава активните си действия в посока присъединяване към Шенген и еврозоната. Той е изразил задоволство от последователната политика на Европейската комисия за поддържане на активен диалог с представителите на националните парламенти.