Пътната такса за камионите с тегло от 3,5 до 12 тона да бъде 10 стотинки на километър. Това предлага Министерството на регионалното развитие, което започва разговори с превозвачите.

За по-тежките автомобили от ведомството предлагат по-висока цена - 78,6 стотинки на километър, съобщи за програма "Хоризонт" на БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи:

"Когато става въпрос за тежкотоварните автомобили - над 12 тона, за най-масовата екокатегория "евро 3 и 4" сумата е 78,6 стотинки на километър, още повече, че за пътища втори и трети клас в тази категория се предвиждат 70 стотинки. Представете си между две села или малки населени места да се плаща по 70 стотинки на километър.

Ние сме свидетели на поредното безумно предложение, което се прави към автомобилния бизнес", коментира Арабаджиев.

По негово мнение приемането на тези такси ще окаже влияние върху инфлационните процеси и ще доведе до поскъпването на стоките за крайния потребител.

Тарифите са разработени от екип на Световната банка (консултант на АПИ) и по изискване трябваше да са по-ниски от средноевропейските. Според регионалния министър Петя Аврамова таксите за камионите до 12 тона ще са най-ниските в Европа, а за по-тежките ще са "средни".