Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по БНР. От това няма да спечели нито работодателят, нито работникът. Именно от тази гледна точка ние искаме да спре източването на средства от НОИ и да се предприемат съответните мерки.

НОИ ще плаща след третия ден. Що се отнася до първите три дни, работодателите и синдикатите трябва да намерят съответния механизъм как да разпределят обезщетенията, каза министър Младенов. Обсъжданите варианти предвиждат работодателят да плаща първите два дни, а третият да е за сметка на работника, или пък обезщетението за трите дни да падне до 50-60% от заплатата.Синдикатите предлагат друг вариант - 100% за първия ден, 80% за втория и третия за сметка на работодателите.

Проблемът идва оттам, че за първите три месеца със 17 млн. са се увеличили плащанията от НОИ, спрямо първите три месеца на миналата година, припомни Тотю Младенов. Той  допълни още, че с над 160 хиляди души са се увеличили хората, които ползват болнични спрямо първите три месеца на миналата година.

Младенов уточни, че са се разбрали със синдикатите до 31 май да бъде представена концепцията за пенсионната реформа, както и концепцията за здравната реформа. До този срок идеите трябва да са представени в Тристранния съвет и да се вземат решения, добави министърът.