Пуснаха за движение още 23,6 километра от автомагистрала "Струма" в участъка между Кресна и Сандански. Строежът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

На официалната церемония присъстваха министрите на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инжинер Светослав Глосов, народни представители, кметове и множество граждани.

На церемонията не присъства премиерът Бойко Борисов, но присъстващи бяха издигнали плакат с надпис: "Благодарим Ви, г-н Министър председател, че ни направи европейци!".

Министър Желязков изтъкна, че усилията за подобряване на благосъстоянието на населените места са насочени както към Южна, така и към Северна България, и доказателство за това са осигурените преди седмица средства за изграждането на АМ "Хемус".

"Всичко това нямаше да бъде факт без последователната политика на премиера Бойко Борисов и далновидността му, че свързаността е инвестиция в бъдещето на всеки регион, каза още Желязков.

По думите на транспортния министър до момента са изградени 93 км от автомагистралата до Гърция, а срокът за строителството на оставащите 57 км е 2023 г. "Оптимисти сме, че ще успеем да реализираме заложената програма в срок и след 5 години ще пътуваме от София до ГКПП Кулата за един час и половина", коментира Росен Желязков.

В участъка между Кресна и Сандански има изградени 3 пътни възела - "Кресна", "Струмяни" и "Сандански", 25 големи съоръжения - мостове, надлез над ж. п. линията София - Кулата, селскостопански подлези и надлези.

За първи път на българска магистрала има изградени 4 места за отдих, където са построени тоалетни и ТИР-паркинги. Предстои да бъдат изградени и заведения за хранене, както и бензиностанции.

След пускането в експлоатация на ЛОТ 3.3 от АМ "Струма" остава да бъдат изградени още два участъка - от Благоевград до Крупник и най-тежката част на магистралата - през Кресненското дефиле. За там беше избран вариант, в който трасето да бъде изградено на две части, като в посока от Симитли към Кресна да се използва сегашният главен път Е-79, а в обратната посока ще бъде построено ново трасе през планината, източно от Кресна и ще минава през селата Ощава и Стара Кресна.

С откриването на новите 24 км от магистралата движението се изнася извън 3 населени места - Сандански, Струмяни и Долна Градешница, което ще облекчи трафика. 

На церемонията не присъства премиерът

Снимка: Bulphoto

Министър Петя Аврамова открива новия участък

Снимка: Bulphoto

В участъка между Кресна и Сандански има изградени 3 пътни възела

Снимка: Bulphoto