За родината ни днес изгрява нов ден, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщение към нацията по повод изхода на Гърция от последната спасителна програма, което направи на йонийския остров Итака, съобщи агенция АНА-МПА.

Словото на Ципрас беше изпъстрено с множество символични препратки към Омировия епос, според който на Итака е завършило десетгодишното странстване на Одисей след края на Троянската война, както и към поезията на Кавафис.

Ципрас обяви края на съвременната Одисея, през която е преминал гръцкият народ от 2010 г. до сега, но подчерта, че "Итака е само началото". Ципрас се спря на бъдещето на страната и заяви, че Гърция няма да забрави поуките от меморандумите и няма да забрави причините и хората, които за я довели до тях.

"Пред нас сега са нови битки", подчерта Ципрас и заяви, че "днешните женихи (на Пенелопа) са тук и са още срещу нас", като назова по-конкретно избягването на данъци от богатите чрез офшорни фирми, безнаказаността и корупцията, икономическите и издателските групи, които в продължение на години са смятали, че страната им принадлежи, цинизма на политическия елит, който е гледал на Гърция като на свое феодално владение, както и онези, които оскърбили Гърция и гърците, защото не са се съгласили с неолибералния експеримент, който би продължавал в продължение на десетилетия.

Гръцкият премиер заяви, че "меморандумите на икономиите, на рецесията и на социалното опустошение най-сетне приключиха". Според него страната си възвръща правото да определя съдбата и бъдещето си като нормална европейска държава - без външна принуда, без други форми на шантаж и без повече жертви на народа.

Ципрас заяви, че страната няма да забрави и онези, които са застанали до Гърция в труден момент - хора и политически сили от всички европейски страни, които са се противопоставили на плановете за излизане на Гърция от ЕС и за налагането на наказания на страната.

В заключение гръцкият премиер заяви, че "от днес започваме пътуването към новата епоха за родината ни с визия и решителност", към "една родина на равенство, демокрация и социална справедливост".