Австрийската петролно-газова компания OMV прогнозира цена на петрола през 2019 година в диапазона от 70 до 80 щатски долара за барел на фона на свиването на предлагането, посочи в интервю за ТАСС шефът й Райнер Зеле.

"Според нас цената на един барел ще се движи в коридора от 70 до 80 долара за барел", каза той.

По думите му през последните години твърде малко средства се инвестират в производството и сега има опасност предлагането на петрол на пазара да се окаже недостатъчно.

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се повиши до 71,85 долара за барел, информира днес на сайта си картелът.

В петък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 71,57 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Катар марин (Катар), Шахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.