Министри, еврокомисар, бивш президент, кметът на София, лица от деловите среди се включиха днес в проверката на изграждането на сградата на суперкомпютъра на територията на София тех парк, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking.

Ще бъде изградена нова улица и ще се удължи и разшири друга, за да има по-лесен достъп до комплекса София Тех Парк, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след проверката, цитирана от БТА.

Изцяло нова улица ще се изгради, която е успоредна на бул. "Цариградско шосе" - улица "Северна". Тя ще бъде с дължина 900 метра. Улицата ще бъде с по две ленти в посока, както и широк 5-метров тротоар с осветление, уточни Фандъкова. Едновременно с това ще се изгради и нов участък и разшири улица "Ген. Йордан Венедиков". Тя ще свързва София Тех Парк с бул. "Цариградско шосе". Тази улица съществува в малък участък в момента. Тя ще бъде удължена и разширена.

Инвестицията за двете улици е близо 5 млн. лева, посочи Фандъкова. Тези средства са поискани от правителството като инфраструктура от национален обект. Очаква се по време на правителственото заседание парите да бъдат отпуснати на Столична община, за да може да започне изграждането.

Министърът на финансите Кирил Ананиев каза на свой ред, че държавата ще подкрепи изграждането на няколко пътни възли в този регион, които обслужват както София тех парк, така и френския лицей "Виктор Юго".

Ананиев съобщи, че правителството е предоставило 20 млн. лева за доставката и експлоатационните разходи за тази година за суперкомпютъра, като допълни, че занапред, в средносрочен план, се предвижда всяка година да бъдат предоставяни 3,8 млн. лева за експлоатацията и дейността на компютъра.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов каза, че това ще бъде мястото, което ще докаже, че България е в центъра на Европа, тръгвайки от техническата инфраструктура, преминавайки през иновационната и достигайки до най-важните моменти за бъдещото развитие на България, дори и по време на криза. Той съобщи, че днес министерството е превело близо 7 млн. лева за иновации през Националния иновационен фонд на 25 юридически лица и подчерта важността на иновациите за страната.

Еврокомисарят Мария Габриел припомни, че през 2018 г. не е имало европейска инфраструктура, свързана със суперкомпютрите. Европа е произвеждала 5 процента, а е консумирала 30 на сто. Само две години по-късно 35 процента от изчислителната мощност е европейска. "Най-хубавото е, че България е двигател на това движение", изтъкна тя.

"Ползите от суперкомпютъра ще са много. В бъдеще той ще даде технологичен суверенитет, автономност. Той ще даде и много конкретни ползи. За медицината ще бъде от голяма полза. Суперкомпютърът ще допринесе и за създаването на нови инвестиции, работни места. Освен това той ще даде и много силно послание за младите хора, които са избрали и ще продължават да избират да се развиват в България, защото за новите технологии не е важно къде си, а до какво имаш достъп и как си обучен. "Това, което тук се случва", добави Мария Габриел.

В най-тежката комбинация от кризи нито един стратегически модернизационен проект в София и страната не е спрян. Те дори се ускоряват, каза на свой ред президентът Росен Плевнелиев (2012-2017). По думите му това е доказателство за държавнически подход и възможно най-умно управление в кризисен момент на обществения ресурс, който е много ограничен.

Росен Плевнелиев посочи като положителен пример, че с отпускането на 5 млн. лева за изграждането на нова улица, срещу тази инвестиция има възможност за инвестиции на частния сектор в тази зона за поне 200 млн. евро. "Т.е. от 5 млн. лева ще привлечен инвестиции за 200 млн. евро", изтъкна той, давайки примери с нови пет проекта, които ще бъдат в София тех парк.

В проверката участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят по "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж" Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на надзорния съвет на София тех парк Костадин Петков и председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов.