Чек от 50 000 лева получи победителят в тазгодишната лотария на НАП с касови бонове. Росен Бъчваров, директор на дирекция "Комуникации и протокол" в агенцията, връчи чек на 39-годишната Наделина Колева в пресклуба на БТА в Стара Загора.

Победителката участва за втори път в лотарията, през тази година - с 6043 касови бона. Печелившият касов бон е от 0,55 лв., получила го е от кафене в Казанлък.

Наделина Колева е омъжена и има 16-годишна дъщеря. Завършила е магистратура по банков мениджмънт във Варна, работи в частна компания като дистрибутор. "Това е първата печалба в живота ми и искам със семейството ми да я инвестираме в нещо смислено", каза победителката.

За участие в лотарията тази година бяха регистрирани повече от 20 милиона касови бележки на обща стойност 270 милиона лева, като над 2 милиона от тях са сканирани чрез мобилното приложение на НАП и нововъведения QR код на бележките.

Лотарията на НАП, която се провежда за трета поредна година, е събрала над 1 млрд. касови бона. Само през тази година в надпреварата са участвали граждани с 22 млн. касови бона на обща стойност над 4 млрд. лева, посочи Росен Бъчваров. По думите му касовите бонове не са само данъчни документи, но носят и потребителски права.

Какви ползи осигурява мобилното приложение

И след края на лотарията, мобилното приложение на НАП ще продължи да е от помощ на потребителите и чрез него те ще следят истински ли са касовите бележки, които търговците им издават, съобщиха от агенцията. Над 150 000 души ежедневно действат като данъчни инспектори, проверявайки касовите си бонове. Повечето касови апарати вече печатат бележките с кодове, а до края на януари 2020 година те ще станат задължителен реквизит за всеки касов бон.

Освен с функция "данъчен инспектор", мобилното приложение предлага и навигация до офисите на НАП, справка за здравно-осигурителен статус, данъчен календар и справка за регистрация по ДДС.

Мобилното приложение на НАП е безплатно и се предлага за iOS и Android устройства.