Данъчните инспектори иззеха компютърната конфигурация на ресторант с 200 места, работещ без касови апарати, съобщиха от приходното ведомство.

На посетителите на заведението са били издавани обикновени бележки без никаква фискална стойност, разпечатвани от принтер, свързан с компютър.

Целият персонал е бил без сключени трудови договори, а наемателите на обекта не са могли да представят каквито и да са договори, документи и отчетност за извършваната дейност.

Предстои издаването на наказателно постановление с принудителна административна мярка запечатване на обекта. Заведението ще бъде под данъчно наблюдение, уведомена е и Инспекцията по труда. Съставени са и актове за установените административни нарушения.

„Този случай е добър повод отново да кажем, че играта на криеница с НАП винаги е с предизвестен край и този край занапред ще идва все по-бързо”, коментира пресаташето на приходната администрация в Бургас Христо Узунов, цитиран от "Фокус".

11 екипа инспектори от териториалната дирекция на приходната администрация в Бургас започнаха масирани проверки по Южното Черноморие. Към тях в понеделник ще се присъединят и данъчни от други дирекции от вътрешността на страната.

Действията са част от започналата кампания на Националната агенция за приходите за засилен контрол по време на активния летен туристически сезон. Една от целите на кампанията е пресичане на практиката работодатели да сключват предимно 4-часови договори с наетите лица, които в реалност обаче имат поне двойно по-голям работен ден. Чрез тези трудови взаимоотношения освен фиска се ощетяват и хилядите сезонни работници, които не получават дължимите осигуровки за реално положения от тях труд.

В съботната вечер са извършени 24 проверки на заведения с високи обороти в Стария и Новия град на Созопол. Неиздаване на касови бележки и липса на контролни ленти на касовите апарати са сред другите типични данъчни нарушения. В някои от проверяваните заведения оркестрите не са имали сключени договори за извършване на дейност. Данъчните ще проверяват през 4 часа по няколко пъти на ден обекти с цел засичане на точното работно време на наетия персонал. В проверките ще се включат и екипи на Инспекцията по труда. От НАП Бургас коментират, че тази тактика вече дава конкретни резултати. В Бургаския приморски парк при няколко последващи контролни действия повечето от работодателите са променили трудовите договори от 4 на 8-часови. За месеците май и юни териториалната дирекция на НАП Бургас е извършила 740 проверки като почти всяка втора е приключвала със съставянето на акт. 97 са установените нарушения само на осигурителното законодателство.