Според тях поставянето на устройства за отчитане към Националната агенция по приходите (НАП) ще доведе до отпадането на гаранцията на новите автомати, както и до ненужни разходи. От браншовата организация предлагат да се изготви единен регистър на вендинг машините, както и да се поставят специални фискални стикери, на стойност до 150 лева на година. По техни изчисления така годишно в хазната ще постъпват между 2 и 3 милиона лева от такси.

От асоциацията посочиха, че все още не са изработени устройствата за връзка с НАП, които трябва да бъдат поставени на машините, така че е възможно, ако наредбата влезе в сила, на 1-ви януари автоматите да не бъдат оборудвани. От Българската вендинг асоциация са изпратили възраженията си до министър-председателя и до министъра на финансите.

По данни на НАП, в страната има близо 30 000 автомата за кафе и храни. По изчисления на специалисти това прави по 1 милион потребители дневно.

До края на март с НАП бяха свързани касовите апарати на всички търговски обекти. Преди тях това бе сторено с бензиностанциите и аптеките.