Един танкер с втечнен газ на американската компания "Шиниър" ще бъде разтоварен в Турция, съобщи на извънреден брифинг енергийният министър Росен Христов. Другите два танкера, за които кабинетът "Петков" твърдеше, че са осигурени, няма къде да бъдат разтоварени - няма слотове, обясни той. Срокът за отговор на българското правителство на офертата от американския доставчик на втечнен газ за България изтече в 18 часа, а преди ден министърът обяви, че фирмата е отказала да го удължи.

"С общи усилия успяхме да осигурим слота за разтоварване", каза Христов и благодари за съдействието на турската страна, както и за гъвкавостта на американската компания "Шиниър", която е предоставила условия за разтоварването.

Газът е на конкурентна цена спрямо пазарните условия, допълни още министърът.

"Офертата на "Шиниър" е по-атрактивна от всички участвали в търга досега", каза той.

"Двата танкера няма да можем да ги приемем. Няма слотове. За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които да са на цена, икономически изгодна. Затова "Шиниър" коригираха офертата за доставка на един танкер през октомври при същите условия", обясни Росен Христов. Той посочи, че осигуряването на слотове за октомври е струвало милиони евро.

Около милион е количеството газ, което ще разтоварим и това е консумацията за 10 дни през октомври месец, стана ясно от думите му. За другата 1/3 от месеца ще разчитаме на интерконектора, който да заработи от октомври и ще преговаряме с Азърбайджан за увеличаване на количествата.

"Приоритет ни е да осигурим отоплителния сезон, в най-дория случай до средата на следващата година. Следващата седмица ще започнем интензивни разговори с Азърбейджан за увеличаване на количествата и съответно, договорка на цените. Твърдо разчитаме, че интерконекторът ще заработи октомври", заяви министърът на енергетиката.

Той уточни, че остава да намерим последната 1/3 количество газ, необходим за страната и индустрията за октомври. И това ще бъде твърдо тръбна газ, подчерта Христов. Министърът допълни, че в тази посока се водят разговори с турски компании за още тръбна газ. Остават за договаряне и необходимите количества синьо гориво за ноември и декември.

"В момента офертите са достатъчно, проблемът е цената и още по-голям е проблемът със слотове и тяхната цена. Преговаряме танкер по танкер. Но предпочитанията са за доставка на тръбна газ, което е много по-управляемо. За септември цената е много добра, офертите са приети", коментира министърът по повод проведените търгове.

"Продължаваме работата си, като оттук-нататък ще съсредоточим усилията си за подписване на средносрочни договори. В момента най-много ни притеснява цената и тенденцията на пазара за системно повишаване на цените. В момента е над 300 евро за мегаватчас, което е гранично за повечето компании на индустрията. Оттук нататък фокусът е намиране на най-ниски варианти на цени на доставка и системни доставки на тръбна газ", обобщи министърът на енергетиката.

Дни преди да си тръгне кабинетът на Кирил Петков обяви офертата за доставка на 7 танкера, три до края на тази година и още 4 за първите месеци на следващата, като уточни, че ако служебното правителство намери по-добри оферти, може да откаже тази за танкерите. Проблемът, пред който се изправи служебният кабинет, беше липсата на осигурени слотове за разтоварване.