За последните десет години над 660 млн. лв. са инвестирани по републиканските пътища за подобряване на инфраструктурата, свързана с осигуряването на пътната безопасност. Това става ясно от писмени отговори на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков до депутати.

С цел повишаване безопасността на шофьорите по автомагистралните трасета и за ограничаване на тежките  последствия от пътнотранспортни произшествия, освен ограничителни системи за пътища, на местата на разделяне на транспортните потоци се монтират и енергопоглъщащи елементи - терминали или буфери, които при удар спират автомобила и последствията за пътниците са намалени.

Такива устройства се монтират на места с интензивен престой, като бензиностанции и заведения, както и граничещи с пътни платна със скорост по-висока от 50 км/ч.

На мостови съоръжения, премостващи пътища, или населени места се поставят и предпазни мрежи. На новите и рехабилитираните пътни участъци се монтират ограничителни системи с по-висока удароустойчивост и еластичност.

За повишаване на видимостта и пътната безопасност, пътните възли на новите големи инфраструктурни проекти са с енергоспестяващо осветление.

По трасетата на автомагистралите, които в момента се ремонтират, се полага шумяща маркировка "шприц-пластик" за предпазване на шофьорите от заспиване и излизане от пътното платно.

От началото на 2015 г. по републиканската пътна мрежа са монтирани и пътни знаци с възможност за дистанционно изменение. Те дават възможност за своевременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътна обстановка, въведените ограничения и алтернативните маршрути.

През тази година за доставка и монтаж на мантинели по републиканските пътища са одобрени около 4 458 000 лв.

"Държавата, в лицето на МРРБ полага неимоверни усилия за подобряване на пътната безопасност и за намаляване на жертвите по пътищата", уверява министърът. И подчертава, че изборът на видовете ограничителни системи за пътищата, местоположението, монтажът, както и материалите, които се използват, са съобразени с изискванията, задължителни за страните от Европейския съюз.