Летният сезон ще бъде изключително тежък. От днес страната ни е отворена за пътувания с 34 държави, без да се изисква карантина. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в рамките на Националната кръгла маса "Мерки за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение, вследствие от пандемията Covid-19, в секторите: автобусен транспорт, туроператорска и турагентска дейност". 

Форумът е организиран от Конфедерация на автобусните превозвачи и Българска асоциация на туристическите агенции.

Първите заявени чартърни полети към България са от 25-и юни от Нидерландия и Германия.

Пазар "Полша" ще стартира от началото на юли месец, каза още министър Ангелкова.

От своя страна министърът на транспорта Росен Желязков обяви, че се водят преговори с Европейската комисия за нова финансова мярка, насочена към автобусните превозвачи под формата на грантово подпомагане.

За целта Европейската комисия е изискала мотивиране на необходимостта от целева подкрепа.

"Възстановяването на транспортния сектор ще бъде бавно, защото, наред с намалялото търсене, и бавното възстановяване на потребителското доверие към начина на придвижване, особено в сферата на туристическите пътувания, ще срещне увеличаването на конкуренцията, особено на натиска на конкуренцията от сивия сектор", обясни Желязков.

В настоящата ситуация субсидиите към автобусните превози няма да бъдат намалявани, а ще бъдат изплащани своевременно, както и 100 процента от компенсациите ще бъдат гарантирани в рамките на годината.

Транспортният министър подчерта, че държавата не може да замести потребителското търсене, но може да създаде необходимите предпоставки - административни и целеви, за да може браншът, когато е витален и може да продължи нормалната си дейност, да бъде с ясното съзнание, че съществува добра регулация и адекватна подкрепа от държавата.