В Кремъл и в правителството на Русия се води активна подготовка за въвеждането на нови санкции по сценария, познат от Иран, Венецуела и КНДР.

Това означава включване на държавните банки в санкциите, отрязване на Русия от SWIFT, системата за междубанкови разчети и забрана да се инвестира в руски държавен дълг.

Това съобщи РБК, като се позова на двама висши федерални чиновници, близки до Кремъл.

Според информацията, руските власти разглеждат две възможности за ожесточаване на санкциите. Единият е "мека" забрана за вложения в руски държавен дълг, като досега 30% от него се контролират от чуждестранни инвеститори. В сума това прави около 56 милиарда долара. Този вариант САЩ приложиха към Венецуела-забраната е американски инвеститори да държат ДЦК на страната със срок на обръщение 30 дни и да се извършват сделки с тях.

Тази мярка срина националната валута на Венециела и ускори инфлацията до 2600% годишно. Вторият вариант е доста по-твърд. САЩ да заправят забраната екстериториална, тоест да заплашат и европейските инвеститори с вторични санкции, ако не се присъединят към американските. Това вече е проиграно в санкциите срещу руския военно-промишлен комплекс.

В Кремъл предлагат да бъде създадена специална държавна банка за изкупуване на руския държавен дълг, като при това не се обявяват имената на частните инвеститори, които ще правят такива сделки. Руските граждани също ще бъдат привлечени като кредитори нае правителството-през януари Дмитрий Медведев вече постави задача държавният заем, който се предлага на населението, да се увеличи до 100 милиарда рубли.

Ако Русия бъде изключена от SWIFT, това може да доведе до рухване на цялата руска банкова система и преустановяване на плащанията от чужбина за продажбата на природен газ и петрол. за да се избегне това, Москва предвижда да създаде специални агенти и компании-посредници, които да поемат разплащанията.

Досега имаме само два случая на изключване на държави от SWIFT-през 2012 година това се случи на иранските банки, а през 2017 година- с банките на КНДР. Сега в русия най-сериозно заплашени от тази стъпка са Сбербанк и ВТБ, които няма да могат да извършват международни операции.

Новите санкции на САЩ бяха внесени в американския конгрес преди две седмици. Но засега администрацията на Белия дом и лично президентът Тръмп отложиха въвеждането им в действие. не е ясно докога.