Забраната е издадена от генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов, съобщиха оттам, цитирани от БГНЕС.

60 от общо 241 млекопреработвателни предприятия у нас влагат растителни мазнини в общо 157 продукта. След влизането в сила на заповедта от 18 юни обаче, производителите ще могат да поставят върху етикетите им само наименования като “деликатес”, “продукт” или др.
Досега такива продукти, съдържащи растителни мазнини и соев белтък, можеха да се наричат “млечни”. Но производителите не можеха да използват наименованията сирене, кисело мляко и т.н за тях, тъй като те са защитени според европейското законодателство наименования.

Продуктите, в които има сухо мляко, ще могат да носят наименованието “млечни продукти”. В киселото мляко е разрешено да се влага до 20% сухо, в сиренето от краве мляко – до 30%, а в кашкавала от краве мляко - до 25%. Регионалните ветеринарномедицински служби вече са издали предписания на млекопреработвателите, които влагат немлечни съставки в продуктите си. Санкцията при неизпълнение на предписанията е от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци, а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв.

За най-неизпълнителните производители ще бъде приложена и по-крута мярка - прекратяване на част или на цялата дейност на обекта до изпълнение на предписанието. Произведените и етикетирани преди 18 юни 2010 г. продукти ще може да се продават със старите етикети до изчерпване на количествата.

В европейския регламент 1234 няма ограничение за влагането на сухо мляко в млечните продукти, контрира председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Михаил Тачев, цитиран от Фокус. Той допълни, че не разбира защо толкова дълго се бави регистрирането на българския държавен стандарт за млечните продукти.


Вижте видео от изявлението на министър Найденов