С новата система за контрол на горивата ще влязат много повече пари в бюджета. Това прогнозира Веселин Марешки в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той коментира, че системата най-вероятно ще следи всичко около движението, но трудно ще проследи какво има в самите съдове. Марешки изрази надежда, че е дошъл краят на контрабандата на горива.

Според него идеята за държавна верига от бензиностанции е добра, за да се бори с картела. Това, според Марешки, е причината да е извън властта в момента, тъй като би отстоявал реализирането на тази негова идея.

 

Dir.bg припомня, че вчера премиера представи новоизградената система за 24-часово видеонаблюдение на движението на горивата от танкерите до бензиностанциите, създадена към контрабандния център на ГДБОП, за да се изсветли сивия сектор с търговия с горивата.

"Ще покажем пътя на горивата от танкера до бензиностанцията. Направихме контрабандния център, защото се оказа, че както в битката с цигарите и алкохола, институциите работят една по една. Тук се намира цялата информация - агенти, шпиони, масиви, всичко е на едно място. Всички много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов, който участва в работно съвещание в ГДБОП за противодействието на контрабандата на горивата.