Отсега нататък в специализираните магазини и аптеки могат да се продават само билки и екстракти от тях, за които е издаден лиценз, които са преминали експертиза и са се използвали страните от ЕС през последните 30 години (или 15 години в страни членки и още 15 - в други държави), предаде БТА.

Забраната е въведена с директива на Европейската комисия след седемгодишни обсъждания и подготовка. Според новите норми, търгуващите с лековити растения аптеки са длъжни да притежават специален лиценз, който може да струва до 200 000 долара.

Въвеждат се и строги изисквания за контрол на събирането на растения, на производството, съхранението и продажбата на дребно на билкови препарати.

Според радио Би Би Си новата директива дава възможност за контрол на значителните количества лекарствени средства на билкова и растителна основа, внасяни в ЕС от азиатски страни, главно Индия и Китай. Често тези препарати не са придружени от документи, потвърждаващи оригиналния им произход и реален лечебен ефект.

С въвеждането на директивата от европейския пазар ще отпаднат стотици растителни лекарства, а собствениците на много аптеки и центрове за нетрадиционна медицина ще се окажат на ръба на фалита, отбелязва агенцията.