Това e заявил Людмил Павлов - председател на ФСО „Металурзи” към КТ „Подкрепа”, предаде "Фокус".  До 17.00 часа днес ще стане ясно кои от кредиторите на металургичния комбинат ще капитализират вземанията си. Това обаче не означава, че те няма да подкрепят оздравителния план.
Най-важен за бъдещето на „Кремиковци” е денят 12 ноември, когато се очаква министърът на финансите да каже дали ще бъдат разсрочени плащанията на комбината към държавата, обясни Павлов.
Най-големите държавни кредитори са "Булгаргаз", НЕК и БДЖ. По думите му – разумно е тези 150 млн. лева да бъдат капитализирани от държавните дружества.
Превръщането на дълга в акции от дружеството е в същността на оздравителния план, предложен от сидника Цветан Банков. Другият вариант е да се премине към ликвидация на комбината. По информация на Дарик облигационерите, които са най-големият частен кредитор, са отхвърлили оздравителния план. В гласуването са участвали едва 52% от облигационерите, а 36% от тях са дали съгласието си. Това обаче не е достатъчно, за бъде приет оздравителният план. За да се случи това, трябва в гласуването да са участвали поне 75 на сто от облигационерите. Все още обаче не е ясна позицията на държавните дружества. От КНСБ настояха държавата да се намеси, за да не се стигне до ликвидация. Дори от конфедерацията заплашиха с възможни протести, ако това се случи.