Ако останалите кредитори, които са повече от петдесет на сто, не гласуват оздравителния план, ще последва ликвидация на комбината, смята източникът. Сред другите кредитори на комбината са и държавните дружества "Булгаргаз", НЕК и БДЖ.
Синдикът на комбината Цветан Банков припомни, че срокът, в който кредиторите следва да заявят окончателното си намерение за трансформирането на вземанията си в част от капитала на "Кремиковци", е 9 ноември. Не е задължително кредиторите да трансформират вземанията си, за да подкрепят плана за оздравяване, каза синдикът. Планът решава как и в каква степен ще се удовлетворяват кредиторите с вземания от комбината и по какъв път ще се развие производството по несъстоятелност - дали то ще бъде прекратено или ще бъде обявена несъстоятелност. Дори и фирмата-попечител на облигационния заем на "Кремиковци" - "Лоу Дибенчър", да се отказва от трансформирането на вземанията си, това не значи, че "Лоу Дибенчър" не би подкрепила плана за оздравяване, а и това би било изцяло против нейните интереси като кредитор по отношение на степента на удовлетворяване, която би получила при един план за оздравяване и при едно осребряване на имуществото, посочи Банков.
"Лоу Дибенчър" представлява вземания за около 780 млн. лева, а общата задлъжнялост на комбината е около 2 млрд. лева, което означава, че няма 50 плюс един от гласовете на събранието на кредиторите. Банков посочи, че държавата все още не се е произнесла по оздравителния план и не може да се говори за предстояща ликвидация на дружеството.