През последните дни на изготвяне на законопроекта, предвиждащ спасителен план за 2,2 трилиона долара в подкрепа на американския бизнес срещу коронавируса, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви: "Аз ще съм контролът". Конгресът обаче реши друго, информира Асошиейтед прес.

Законодателството, целящо отчасти да помогне на бизнеса и корпорациите, засегнати от спирането на работата заради коронавирусната пандемия, въвежда множество слоеве на отчетност за милиардите долари заеми, грантове и директни парични средства, които скоро ще потекат от федералното правителство. Очаква се Камарата на представителите да го приеме днес и да го изпрати на Тръмп за подпис. (По-рано бе съобщено, че процедурата може да се проточи и това да стане през уикенда - бел. ред.).

В крайна сметка двупартийният финален пакет включва голяма част от това, което искаха демократите, създавайки трио от регулатори, както и други механизми за проверки, за да се гарантира, че с парите не се злоупотребява. Учредява се надзорен съвет, съставен от генерални инспектори, наречен Комитет за отчетност на отговора на пандемията. Разкрива се и отделна специална позиция на генерален инспектор в министерството на финансите, както и се съставя нова комисия от експерти, която да докладва на Конгреса.