Коалиционният съвет между ГЕРБ и Обединени Патриоти приключи с консенсус. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев след два часа и половина обсъждане на мерките в Министерски съвет, които ще се вземат от правителството относно противоепидемичната и икономическата обстановка.

На съвета на коалицията присъстваха вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, представител на партия Атака, която е част от Обединени Патриоти - нямаше.

"Има консенсус за противоепидемичните мерки, но някои от мерките за подкрепа на икономиката ще продължат да се обсъждат и прецизират", уточни Дончев. От думите му стана ясно, че ГЕРБ смята, че сектор "Туризъм" трябва да бъде подкрепен, но "все още няма яснота кога ще започне сезонът - юни, юли или август, затова ще се разработят алтернативни хипотези".

Какво са приели ГЕРБ от предложенията на ВМРО и НФСБ обясни Валери Симеонов. Той обяви, че ще се издават ваучери за почивка на всички български семейства, само ако нямат задължения и са платили социалните си осигуровки. Все още няма не е решено на каква стойност да са те, но в началото на сезона ще се предоставят на туристически агенции и туроператори. Такива ваучери ще има и за учениците за екскурзии и зелени училища.

Решено е чадърите и шезлонгите да са безплатни, като това ще се поема от държавата.

Изменя се и заповедта от вчера за отваряне на заведенията навън по искане на ресторантьорския бизнес - и вместо 2.5 метра разстояние между масите, то ще бъде 1.5 м.

Решено е също строителството по морето да бъде удължено до 15 юни, като се дава право на местните общински съвети да го удължават още със свои заповеди.

От своя страна Красимир Каракачанов добави, че се очаква икономическата криза да има удар и върху демографията. "Защото тези хора, които останаха без работа, ако сега не намерят препитание, ще се качат на първия самолет и след години ще има проблем с работната ръка", каза той.

Томислав Дончев добави, че данъци няма да се променят, тъй като това е заложено в програмата на правителството - относно предложението на ВМРО ДДС за туристическия сезон да стане 5%. "Данъци няма да се променят, така е записано", категоричен бе той.

В областта на земеделието ще се инвестира в производството на зеленчуци и овощни продукти , каза министър Десислава Танева.

Решенията на коалиционния съвет за спортни мероприятия и отваряне на детски градини все още са уклончиви.

- Възстановяването на спортните мероприятия, на футболното първенство и на малките първенства ще се следва по европейски модел, но ще се насърчават индивидуалните спортове - тенис, плуване, конен спорт.

- Детските градини на този етап няма да се отварят, защото децата не боледуват тежко от коронавирус, но са преносители. Това обаче ще е следващата голяма мярка, която ще бъде приета според обстановката. Тя ще се предприеме, след като сега в няколко европейски страни отварят детските градини, а българското правителство проследи какво ще се случи там със заболяваемостта и как действа мярката. Ще се мисли също дали градините да се отварят на групи, райони и т.н.