Това става в момент, когато в Китай очакват на посещение двама от най-богатите хора в света, които ще пропагандират филатропията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Чън Гуанбяо, чието състояние възлиза на 440 милиона долара и който е един от големите китайски донори, заяви, че ще завещае цялото си богатство за благотворителност. Този месец Чън ще участва във вечерята, която ще дадат в Китай милиардерите филантропи Бил Гейтс и Уорън Бъфет, за да представят в Китай кампанията си "Да дадеш обет".

Много от богатите китайци досега отбягваха да се включат в нея. Но Чън заяви, че е убедил повече от 100 бизнесмени да откликнат на призива му да дарят на обществото личното си богатство, предаде агенция Синхуа.

Основателят на Майкрософт Бил Гейтс и инвеститорът Уорън Бъфет заявиха тази седмица в писмо, че няма да притискат супербогатите семейства да се включват в кампанията им, защото Китай трябва да изгради своя собствена култура на филантропия.

Западните донори обикновено се безпокоят от евентуална корупция или пилеене на средства при използването на парите им за благотворителност, но в Китай дарителите имат и други притеснения - някои много богати китайци се опасяват, че ако направят наистина щедри дарения, ще се разбере, че всъщност състоянието им е много по-голямо, отколкото властите или съперниците им предполагат, и ненужно ще привлече внимание към бизнеса им.