Кметовете и общински съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат и да обосноват някакво отлагане на увеличението или то да бъде по-малко. Това е тяхната роля. Това каза пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов след заседание на Комисията по енергетиката.

С най-висок процент се увеличава цената на водата във ВиК Видин, Бургас, София, Благоевград и Добрич. Повишението на цената на водата предизвика протести пред КЕВР преди дни, които прераснаха в сблъсъци с полицията.

"Ние определяме пределни цени на водата, за да няма още по-големи скокове", коментира той.

Попитан могат ли хората да се надяват, че гласуваните цени на водата няма да се случат, Иван Иванов уточни:

"Не може-тогава КЕВР ще бъде осъдена от Административния съд, че не прилага съгласувани бизнес планове, в които цените на водата в рамките на 5-годишния период са заложени". "Бизнес плановете с цени в тях, са утвърдени от общинските съвети и гласувани на кметовете в рамките на Асоциацията на ВиК, която включва всички кметове на общини в района. Едва тогава са представени пред КЕВР", обясни той. 

Цената на тока и топлинната енергия няма да се повишава от 1 януари, каза още Иванов. "Хората трябва да бъдат спокойни до края на отоплителния сезон", добави той.

Новият ценови период на тока започва на 1 юли и КЕВР ще излезе тогава с решение. "Да, референтната цена на електрическата енергия ще се повиши, но тъй като моделът, който КЕВР прилага вече трета година, позволява да бъде компенсирано това повишение с намаление на цената на добавката за задължение към обществото", изтъкна председателят на КЕВР.

Иван Иванов добави, че от 1 юли няма да има значително повишение на цената на тока за бита. КЕВР ще се стреми увеличението да бъде равно или по-малко от годишната инфлация.