Напредва ремонтът на съоръженията по АМ "Хемус". В момента на магистралата се обновяват пет виадукта - при 19-ти км, 35-ти, 36-ти, 37-ми, 51-ви, както и тръбата за София на тунел "Витиня", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Междувременно катастрофа затвори до обяд днес движението по магистралата в двете посоки при 350-ия километър край Шумен. Инцидентът стана в 09.15 часа след удар на лек автомобил в камион с газови бутилки. Шофьорът на колата е в болница.

АПИ апелира шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост по АМ "Хемус", да спазват правилата и да не използват аварийните ленти за по-бързо преминаване. За улеснение на пътуващите в петък и събота в отсечките с ремонт на автомагистралата ще има две ленти за пътуващите за Варна и една за София, а в неделя и понеделник съответно две за София и една за Варна.

Дружеството "Автомагистрали" ЕАД работи изключително мобилизирано, за да може предвидените строителни работи да завършат колкото се може по-скоро и да не се затруднява движението, допълват още от АПИ.

На мостовите съоръжения на АМ "Хемус", които не са обновявани от построяването им през 80-те години, се извършва ремонт на пътната част и стълбовете. Предвидено е полагане на нова асфалтова настилка, нова хидроизолация, както и съвременни системи за пътна безопасност. Стълбовете и фундаментите на виадуктите се усилват с нови бетонови кожуси, подобрява се противоземетръсната устойчивост.

На виадуктите "Потоп" /19-ти км/ и "Коренишки дол" /36-ти км/ предстои изграждането на нова хидроизолация, нов асфалт и осигурителни системи за безопасност. При 51-ви км продължава работата по долното строене, без това да затруднява движението.