"Това е драматична ситуация, но не и истинска криза" за полската икономика, обобщи икономистът от Центъра за либерални изследвания"Адам Смит" Анджей Садовски. Той се аргументира, че "икономическата ситуация в Полша е стабилна, ние сме доста далеч от ситуацията в Гърция".

Полша се справи много добре в условията на световна икономическа криза, отбелязва АФП. Тя бе единствената държава от 27-членния Европейски съюз, която регистрира икономически растеж миналата година, когато брутният й вътрешен продукт нарасна с 1,7 процента.

В петък Полската централна банка изненадващо се намеси на международнитевалутни пазари за първи път през последните десет години, обезценявайки злотата, съобщи Bloomberg. Злотата поевтиня с 1% срещу еврото - най-силният спад за последните два месеца.Според банката поскъпването на злотата става основен рисков фактор за възстановяването на икономика на страната, тъй като оскъпява износът на полските фирми. Правителството е подкрепило решението на централната банка и не изключва възможността да използва част от натрупаните от продажбата на държавни ценни книжа средства за покупката на чужди валути, за да обезцени още злотата. Плаващият й курс бе въведен през 2000 г., а самата тя се ползва с голяма популярноста сред инвеститорите, тъй като

Полша бе единствената държава в Европа, която избегна рецесията и привлече преки чуждестранни инвестиции за 8,4 млрд. евро през 2009. Очаква се през 2010 БВП на страната да нарастне с 3%.