Това заяви зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки, цитиран от БНТ.
Общо 14 фирми са придобили сертификат за производство на млечни продукти по стандарт, но нито една не произвежда кашкавал по него.

"Процедурата за взимане на лиценз за производство под марката БДС е много тежка и за мен е неработеща. Просто тя отблъсква част от фирмите да защитят този стандарт. Според производители, ако кашкавалът е произведен по стандарт, това не означава, че ще се купува повече. Към момента дори няма сериозен интерес към подобен асортимент", обясни Присадашки.

Според него съществува и практика да се обявява, че продуктът е приготвен от българско мляко, а в действителност суровината да е от чужбина.
"Качественото мляко в България не е достатъчно. Определено в България фермерското мляко, мисля, че към днешна дата е не повече от 60% от количеството на сурово мляко в страната", каза Симеон Присадашки.

Кашкавалът от краве мляко, който е произведен по стандарт, трябва да зрее задължително 45 дни, а кашкавалът от овче мляко и от смесено мляко - 60 дни. В него не може да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години. Идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал.