Иран отхвърли американските и европейските призиви за ограничения върху балистичните му ракети, но каза, че не планира да увеличава техния обсег.

"Враговете казват, че ракетната мощ на Иран трябва да бъде унищожена, но ние многократно сме казвали, че нашият ракетен потенциал не подлежи на преговори", заяви иранският министър на отбраната Амир Хатами, цитиран от Ройтерс и БТА.

Секретарят на иранския Съвет за национална сигурност Али Шамхани каза, че Техеран ще продължи да работи за подобряване на точността на ракетите. "Иран няма научни или оперативни ограничения за увеличаване на обсега на своите военни ракети, но въз основа на отбранителната си доктрина продължава да работи върху подобряване на точността на ракетите и няма намерение да увеличава техния обсег", заяви той.

Американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ през май от ядреното споразумение с Иран от 2015 г. и възобнови санкциите срещу Техеран, като каза, че сделката не се справя с балистичните ракети на Ислямската република и зловредното й според него влияние в региона.

Франция, която остава ангажирана със споразумението, заяви миналата седмица, че е готова да наложи по-нататъшни санкции на Иран, ако не бъде постигнат напредък в преговорите за оръжейната програма.

САЩ също така настояват Иран да спре да разработва технологии за изстрелване на сателити, тревожейки се, че тези техники могат да бъдат използвани и за изстрелване на бойни глави.

Шамхани каза, че Иран ще продължи да работи върху тези технологии, "за да подобри качеството на живот на хората и да увеличи технологичната сила на страната".