Финансовият консултант Мариян Йорданов обяснява, че пасив е нещо, което хората купуват, а след това то се нуждае от още пари, за да не губи стойност - идеален пример, според него, са автомобилът или жилището.

"Актив е нещо, което купуваме и след това ни носи доходи. Актив обаче не е да купите акции точно преди срив на пазара. Или да купите бизнес точно преди да фалира",
казва анализаторът, цитиран от БТА.

Въпреки че акциите счетоводно се водят само като актив, те не само могат да носят загуби, но и изчезване на спестяванията. По думите му акциите и имотите могат да са чист пасив, ако са купени на неадекватно високи цени.

"България е в челото на Европа по притежаване на лично жилище и това директно показва причината да сме бедни. Любовта по инвестицията в жилища е тежък воденичен камък за нас. Строим големи жилища "за децата", а те са емигрирали и къщите стоят празни. Нужно е да се осъзнае, че покупката на пасиви убива благосъстоянието", коментира още Йорданов.

Със спестените пари трябва да се купи актив, който да носи доход и евентуално с този доход да се купи автомобил.

Покупката на активи изисква знания, които българинът рядко има желание да получи, например с четене в интернет. Слабата финансова култура не му позволява да погледне отвъд депозита и жилището.

В същото време трябва да се търси възможност за печалба от собствен или чужд бизнес (акции на фондовата борса). Инвестирането обаче е много трудно, защото трябва да се инвестира, когато никой друг не инвестира, а когато стане мания, да се продава.
Хората правят точно обратното и затова печелят малко или направо губят пари, твърди консултантът.

За да се направи успешна инвестиция, трябва да са изпълнени три условия едновременно, според Мариян Йорданов:
  • Предварително да сте обмислили какво искате да купите, защо и на каква цена. Така ще сте психически готови за покупка, когато шансът се появи.
  • Трябва да търсите инвестицията, като проучвате и следите информационните източници.
  • Трябва да имате парите, с които да участвате.