Това става ясно от интервю за БТА на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

Скоро ще имаме добра новина, че немски инвеститор е предпочел България, вместо Сърбия, въпреки че има вече от доста години производство там. Причината е, че България е в ЕС, политически е стабилна, председателства ЕС и може да бъде надежден и доверен партньор на всеки един инвеститор, изтъкна Янев мотивите на немската компания.

Без да назове име на фирма шефът на БАИ уточни, че германската инвестиция ще е в областта на производството на компоненти за автомобили.

Наскоро министърът на икономиката Емил Караниколов е дал мандат заедно с група от немски компании, с представители на научните среди, чрез техни контакти в Китай БАИ да се опита да привлече един сериозен научно-развоен център за електромобили в България. Намерението е да се изследва разработката на електромобилите или на някои от техните компоненти. Заинтересовани сме и сме убедени, че в най-скоро време ще можем да произвеждаме електромобили в България, отбеляза Янев.

Той поясни, че германската инвестиция най-вероятно ще е в някоя от индустриалните зони, където все повече инвеститори се установяват. Там, където има изградена инфраструктура, където може да се придвижат по-бързо необходимите разрешителни и строителни документи, там се вижда и ускореното инвестиционно развитие, коментира Янев.

В много от случаите обещанията са ключовият факт, който оказва влияние върху инвеститорите да изберат България. Предпочитаме да сме разумни в обещанията и средствата за подпомагане на инвеститорите да се харчат разумно, изтъкна шефът на БАИ.

Според него предлаганите от конкуриращите се страни стимули са едни и същи и е въпрос на съответното им представяне. Ако инвеститорът иска да чуе, че му се връща определена сума пари на един нает, ние си направихме изводите, че трябва да направим тези калкулации и да подходим по този начин, обясни Янев.

Обмислят се и скоро ще бъдат предложени законови промени, според които допълнително ще се стимулира възможността за квалификация и преквалификация на наетите от инвеститорите нови работници, ще се стимулират научно-развойната дейност в различните видове предприятия, иновациите.

Янев даде пример със заплащането на обучението на новонаетите лица. Сега може да бъдат поети 25% от разходите за обучението на персонала. С оглед на европейските правила, ще се опитаме да увеличим този процент до 50 на сто, каза директорът на БАИ.