Проблем е и доминацията на държавата в няколко големи сектора на икономиката. Всичко това продължава да пречи на страната при привличането на чуждестранни инвеститори и на фирмите, които работят в България.

Около това становище се обединиха български и германски представители на бизнеса, неправителствените организации и дипломати на форум "Икономическото сътрудничество между България и Германия - как да продължим една успешна бизнес история в Европа".

Страните, които преди 15 години тръгнаха по пътя на България, почти от същите изходни позиции, по-бързо направиха някои основни крачки, които са фундаментални за бъдещето им развитие. Ние не можем да оползотворим дори и членството си в ЕС толкова добре и ефективно, заради проблемните области - обществените поръчки, евросредства, коментира Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, цитирана от БТА.

Няколко са сферите, в които не се вижда голям прогрес и те "дърпат" назад допълнителните инвестиции, които могат да се случат в България и създаването на работни места, посочи тя. По отношение на съдебната реформа това, което виждаме, е недобре случващ се избор към момента на новия ВСС, което предопределя какво по-нататък бихме могли да очакваме в тази система, коментира Светла Костадинова.

Това че няма наказани за големи, предполага се корупционни сделки, и че най-общо казано няма наказуемост, се посочва от младите хора в наскоро проведено от Института проучване като дори и по-голям проблем от липсата на работни места и по-високи доходи, изтъкна Костадинова.

Друг проблем според нея е това, че все още държавата доминира в няколко големи сектора на икономиката - жп транспорт, ВиК, където не се случва приватизация, има големи държавни компании, които "гълтат" огромен обществен ресурс и освен финансовите измерения на бюджетните субсидии, които получават големи губещи държавни предприятия, държавата така регулира отношенията в тези сектори, че да им даде възможност да оцелеят, като така се "убива" всякаква конкуренция и частният сектор не може да навлезе и да предостави по-добри услуги на хората, посочи експертът.

Раздалечаването на регионите в страната е друг проблем според Костадинова, като предстои по темата да бъде публикуван анализ на Института. Отдалечаването на София от останалите региони и лекото приближаване към столицата на Бургас, Пловдив, Варна и Стара Загора е добре, но в общия случай огромни региони изключително изостават спрямо случващото се в София, отбеляза експертът. Няма генерална промяна и в образованието, изтъкна Костадинова.

Ниските доходи продължават да съществуват и няма да регистрират увеличение най-вече заради дългосрочния провал на реформите в образованието, посочи експертът. По отношение на намеренията на кабинета да се пребори с административните тежести Костадинова посочи, че това са прекрасни намерения, които обаче трябва да са по-бързи и по-мащабни. Тя напомни, че през 2006 г. по инициатива на МС са били преброени повече от 300 закона, в които са били установени близо 600 нормативни промени, с които да се направят съответните облекчения.

Посланикът на Германия Детлеф Лингеман заяви, че през последните години Германия се утвърди като най-важен търговски партньор на България, като търговският обмен между двете страни през 2006 г. е бил 3,6 млрд. евро, а за миналата година той вече е 6,6 млрд. евро. Той отбеляза, че често се чува, че потенциалът на двустранните ни отношения не е изчерпан по отношение на търговския обмен и инвестициите.

Главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев заяви, че се намираме в изключително важен момент за страната ни, когато най-силните икономики в Европа са заговорили за Европа на две скорости. До преди година подобно разделяне на държавите в рамките на ЕС беше немислимо и в разрез със смисъла на обединението, днес обаче в ситуацията на Брекзит, нещата изглеждат по различен начин, изтъкна Василев и подчерта, че за България е важно да не остане в периферията извън Еврозоната и общата енергийна и миграционна политика.

Той посочи още, че председателството на Съвета на ЕС ни предоставя исторически шанс да повлияем на процесите и да се представим по начина, по който искаме светът да гледа на страна ни.