От днес с решение на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД е назначен нов управител на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. Това е инж.Христо Иванов, който заема мястото на досегашния управител на дружеството Пламен Пешаров.

Новият шеф на "БДЖ-Пътнически превози" е дългогодишен специалист в областта на железопътния транспорт като професионалната му кариера е изцяло свързана с железницата,съобщават от дружеството. Началото на кариерата си започва през 1984 г. като технолог на гара Стамболийски, след което е бил и диспечер в ЖПУ Пловдив. От 1989 г. до 1998 г. е заемал длъжностите главен специалист "Пътнически превози", заместник-началник в отдела "Пътнически превози" и заместник-началник ЖПУ по "Експлоатация" в Пловдив.

От 1998 г. насам Христо Иванов е изпълнявал последователно ръководните позиции директор на "Поделение за пътнически превози" - Пловдив и началник на "Поделение за превозна дейност" - Пловдив. Ръководил е дирекцията "Пътнически превози", "Поделение за пътнически превози" - София и е бил директор "Експлоатация", както и директор "Маркетинг и продажби" в "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. От 2016 г. е заемал длъжността "Ръководител превози" в частен железопътен превозвач.

Инж.Христо Иванов е завършил Техническият университет в София, в специалността "Експлоатация на железопътния транспорт". Има и магистърска степен по финанси във Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий".

Назначаването на Христо Иванов е поредната рокада в ръководството на холдинга след като назначението на транспортния министър Росен Желязков.  В средата на декември м.г. на поста изпълнителен директор на "Холдинг-БДЖ" бе избран Никола Василев на мястото на Владимир Владимиров. Другите двама в Съвета на директорите са Григори Григоров и Светломир Николов, които смениха Велик Занчев (все още зам.-министър на транспорта) и Филип Алексиев. Задачата на новите членове на Борда, според транспортния министър Росен Желязков, е да измислят "икономически изгодни варианти в полза на дружеството и да повишат доверието и качеството на услугата".

До дни се очаква и смяната на шефа на БДЖ-Товарни превози Любомир Илиев. За мястото му се спряга Георги Георгиев, който има голям опит в частен жп превозвач.