Министърът на транспорта Христо Алексиев заговори за намаление на пътните такси за българските превозвачи и определи ТОЛ системата като "неадекватна и недобре структурирана".

Промените в ТОЛ системата са били обсъдени по време на срещата между служебния вицепремиер по икономическите политики и представители на бранша. 

Диалогът между държавата и транспортния бранш е възстановен, оповести Алексиев.

"Можем да доведем до по-високо таксуване на транзитния трафик през България и по-облекчени тарифи за родните превозвачи", каза транспортният министър. "За целта трябва да бъдат направени съответните изчисления", посочи той.

"Логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради големия и дълъг престой на камиони и тирове. Всичко това се отразява на крайния потребител", коментира Христо Алексиев, съобщи Нова телевизия.

"Смятам, че транспортът беше неглижиран и затова създаде много високи разходи. Те директно се отразяват върху всяка една суровина, стока и услуга. Затова задължително търсим стопиране на инфлацията на транспортните разходи и тяхното понижение", категоричен беше Алексиев.

От транспортните организации се оплакаха, че при предишната власт проблемите им са били неглижирани.

"През последните месеци бяхме неглижирани. Обяснявахме как автомобилният транспорт е генератор на инфлационни процеси и, ако не се помогне на бизнеса, това ще доведе до повишаване на инфлацията. Това е факт", каза Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи. "Днес всички сме усмихнати, защото виждаме новото лице на държавата", заяви той.

От бранша ще предложат мерки, свързани с цените на ТОЛ системата, отстъпки, като в Европа, преференции за българските и чужди превозвачи, горивата.

"Не целим да ощетим държавния бюджет посредством плащането на ТОЛ системата или изваждане на някакво направление от нея. Напротив - целта е именно да няма инфлационни процеси, така че всеки български гражданин да бъде защитен", поясни идеята Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

На срещата бяха обсъдени актуални въпроси и ефективни решения за стабилизиране на сектора, както и възможностите за намаляване цените на горивата и подобряване на транспортната свързаност.

Целта на разговорите е предприемането на спешни мерки за постигане на устойчивост в сектора на автомобилните превози за гарантиране на икономическата стабилност на страната.