Все още без ясно разписани правила хотелите и местата за настаняване по Черноморието започват да отварят по време на пандемия от коронавирус. От Министерство на туризма и Националният оперативен щаб все още не са дали ясни инструкции, а само общото определение "спазване на строги мерки". 

Първите хотели в комплекс "Албена" отварят за туристи от 29 май при строги мерки срещу разпространението на Covid-19.

Още на входа на хотелите ще бъде измервана температурата на посетителите и ако има човек с над 37 градуса, той ще изчаква в помещение, определено за изолатор, до пристигането на медици.

При влизане в хотелите туристите ще дезинфекцират ръцете си със специално поставени диспенсъри.

На рецепциите няма да се допуска струпване на хора като всеки ще изчаква реда си във фоайето при необходимото разстояние един от друг. След регистрацията на всеки турист работните повърхности ще бъдат дезинфекцирани.

При дезинфекцията в хотелските стаи с особено внимание ще се обработват дистанционни устройства, ключове за осветление, дръжки, копчета на уреди и други, както и санитарните възли. Туристите ще бъдат предупреждавани да не оставят мръсните хавлии на пода, които заедно със спалното бельо задължително ще бъдат изнасяни в кош на камериерските колички. Всички служители на хотелите ще бъдат с предпазни средства, информират от курорта.

Във Варна обаче все още хотелите остават затворени поради липса на клиенти.

Голяма част от хотелите в курортния комплекс "Слънчев бряг" ще посрещнат първите си гости, когато бъдат възобновени международните полети. Някои от местата за настаняване в Бургас ще отворят на 1 юни, съобщи Нова телевизия.

От там са наясно, че този сезон няма да е като другите, а по-скоро се надяват на стари гости и техни приятели. 

"През този сезон почти няма да може да се разчита на външни гости. Разчитаме на българския турист. Надяваме се на приличен сезон", обясни хотелиерът Георги Тръпков.

Хотелиерите са категорични, че очакват ясно разписани правила за мерките за безопасност в местата за настаняване.