Наистина, захарта поскъпна с 13% за два месеца, брашното е с 6% по-скъпо, а цената на олиото за два месеца се качи с 8%. Всички останали храни са по-евтини от миналата година. Мога да успокоя - нищо лошо не се случва по стоковите борси и тържищата, коментира оптимистично Стойчев.

Той прогнозира, че до седмица-две ситуацията с пазара на зърно в световен мащаб ще се изясни. Убеден съм, че цените ще намалеят, обясни Стойчев. Той очерта ситуацията в световен мащаб - проблемите със слабата реколта в САЩ, очакванията за излизане на пазара на големите играчи.
Според него след началото на кризата в строителството, спекулативните капитали са се насочили към търговията със зърно.

Транспонирането на европейските цени на зърното в България става мигновено. Зърното е борсова стока. България не е единствената държава, която изнася пшеница. Това каза вчера Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той не очаква драстичен скок в цената на хляба. Но поскъпването на зърното и на горивата нямало как да не се отразят на цените на брашното и хлебните изделия.

Министърът на земеделието и храните Мирослав найденов съобщи вчера, че ведомството му е готово за консулстативния съвет за зърното във вторник със своите разчети и анализи.
Преди дни премиерът Бойко Борисов възложи на министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков да направят анализ на ситуацията на пазара на зърно.