Затваряме границата с Гърция за празниците на 29 април от 10.00 часа, съобщи председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски, след срещата на ръководствата на превозваческите съюзи, предаде "Фокус".

Решението им е в отговор на февруарските протести на гръцките фермери, които близо месец възпрепятстваха движението на ТИР-овете по границите с България.

На 25 януари гръцки фермери блокираха ГКПП Кулата - Промахон. Фермерите в Гърция протестираха против новите закони за пенсионирането и намаляването на пенсиите, както и срещу повишаването на данъчните ставки за земеделските производители.

В последствие бяха блокирани и граничните пунктове „Илинден-Ексохи”, „Златоград – Термес“ и „Маказа – Нимфея“.

Фермерите бяха обявили предварителен график, по който трябваше да се пропуска преминаването през пунктовете. След като графикът не се изпълняваше по план, официалните власти в България потърсиха съдействие от гръцката страна.

Такова не бе получено и страната ни официално информира Европейската комисия за проблемите с граничните блокади от страна на протестиращи гръцки фермери и поиска Брюксел да се намеси, за да се възстанови нормалното движение на стоки и хора възможно най-бързо.

На 19 февруари български превозвачи организираха контрапротест на ГКПП „Кулата”, но няколко дни блокадата беше вдигната на всички гранични пунктове от българска страна.

Въпреки това българските превозвачи изразиха готовност да затворят границата с Гърция по време на предстоящите празници – Великден и Гергьовден, с цел да се нанесе удар по туризма на Гърция, като се блокират вносът и износът на храни в страната.

През февруари шофьорите планираха блокадата на границата да бъде от 31 април до 7 май.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма около 540 000 българи смятат да пътуват за Великден и Гергьовден. Около 140 000 ще са българите, които ще прекарат празничните дни в чужбина - основно в Гърция, Сърбия и Румъния.