Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков инспектира строителството на новия участък на автомагистрала "Хемус" между Ябланица и п.в. "Боаза", съобщи пресцентърът на министерството. В инспекцията се включиха също областният управител на Област Ловеч Георги Терзийски и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов.

Официален сайт

 

Вече са изпълнени приблизително 30% от предвидените по проекта дейности по отсечката Ябланица и п.в. "Боаза" на АМ Хемус.

За по-малко от 4 месеца са направени над 1.2 млн.куб.м изкопи и над 1 млн.куб.м насипи. Работи се по големи съоръжения, включително водостоци и селскостопански подлези. Работи се и по надлез, по който ще минава пътят за пещерата "Съева дупка", констатира при обиколката на трасето министърът.

На 27 март тази година стартира изграждането на нови 9.3 километра от автомагистрала "Хемус" между Ябланица и п.в. "Боаза". Участъкът ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети. Ще бъдат построени 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза. Етапна връзка в близост до с. Брестница ще осигурява свързаност с пътя Коритна - Белокопитово.

Изпълнител на обекта е Консорциум "ХВП Ябланица" ДЗЗД.

Договорът за проектиране и строителство е на стойност 54 990 000 лв. без ДДС. Строителният надзор осъществява ДЗЗД "Консултанти Хемус 1 - 2016" с договор на стойност 595 899,10 лв. без ДДС.

В рамките на следващите три години ще бъдат изградени или ще се изграждат 170 км от АМ "Хемус".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството посети днес и Мизия - града, който бе засегнат от пороен дъжд и наводнение преди седмица, и провери как се работи по ликвидирането на щетите. Николай Нанков посочи, че удължаването на бедственото положение в трите общини е превантивна мярка, за да продължи бързото изпълнение на аварийно-възстановителните дейности и да се осигури финансирането им.

Снимка: БТА