Той обясни, че цените са предмет на абсолютна чисто пазарно търсене и предлагане. Ясна е конструкцията на цената - стойността на суровия петрол, преработката на суровината, акциз и търговски печалби, както и малкият процент на биогориво, което влиза вътре.

"Ако се стигне до вариант, в който държавата трябва да поеме някакъв ангажимент за нивото на цените на горивата - това което може да направи, е да промени акциза и ДДС, но това всъщност е сложна процедура. Тя минава през така наречения процес на дерогация в Брюксел - особено за акциза трябва да се иска разрешение от Брюксел", отбеляза министър Московски.

Според него, ако цените тръгнат в неконтролируема посока, вероятно Европа ще излезе със становище. Поединично държавите едва ли биха могли да вземат подобно решение.

По повод досегашния скок на дизела и бензина, който прехвърли 2.70 лв./литър при най-масовия А 95, Московски заяви в петък, че няма друг коментар, освен че това ще доведе до поскъпване на транспорта и увеличение на всички цени. Държавата обаче нямала преки механизми за влияние, които да включи, съобщи "24 часа".

Визитата на Ивайло Московски днес във Варна е част от инициативата "Седмицата на морето", която се провежда под егидата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Московски посети Българския морски квалификационен център и провери условията, при които се подготвят курсистите. Министърът управлява кораб на 3D симулатор, на който се обучават моряците. На шефа на транспортното министерство бе дадена възможност да покара кораб в Босфора, както и да управлява хеликоптер над протока.