"Студовете могат сериозно да възпрепятстват икономическото съживяване през тази година", коментира главният икономист на Федералното обединение на търговско-промишлените палати на Германия Фолкер Трайер, съобщава "Дойче веле", цитирано от БТА .

Студовете и снеговалежите станаха причина за спирането на работата на редица строителни обекти. От лошото време страдат и компаниите, които доставят строителни материали и машини. Студът не пощади и търговците.
"Ако метеорологичните условия не се променят в близко време, то през първото тримесечие строителният сектор ще отчете 2 милиарда евро загуби", отбеляза Трайер, като уточни, че брутният вътрешен продукт на Германия може да се понижи с 0,4 на сто.

Все пак, обстановката в Северна Германия, която пострада най-силно от силните снеговалежи и циклона Дейзи, започва да се подобрява. Властите в провинция Мекленбург-Предна Померания вече отмениха обявеното в неделя извънредно положение. Автомагистралата А20 вече е отворена напълно за движение, след като по нея в задръствания от снега попаднаха стотици коли.

На най-голямото летище в Германия - франкфуртското - заради снеговалежите продължава да има закъснения на полети и пълно анулиране на някои от тях, допълва "Дойче веле".

Продължилото няколко седмици арктическо време вероятно няма да застраши анемичното възстановяване на икономиката на Великобритания, но въздействието, което оказва върху производителността, може да тласне на прага на фалита хиляди предприятия, засегнати от рецесията.

Най-студеното време през последните 30 години при температури от минус 21 градуса по Целзий и снежна покривка от десетки сантиметри доведе до масови нарушения на транспортните услуги в страната. Много хора не можеха да отидат на работа, а хиляди училища бяха затворени, информира Ройтерс.

Според изчисления на Форума за частен бизнес разходите заради отсъствието на работници във Великобритания могат да достигнат 450 млн. британски лири (717,8 млн. д.) на ден, ако снежното време продължи до средата на януари. Докато загубите за производството вероятно ще имат краткосрочен ефект като промишлеността и строителството ще се окажат особено силно засегнати, то те могат да бъдат компенсирани, а въздействието на студа - смекчено чрез насърчаването на енергийния сектор, посочват икономисти.