Приветстваме подхода на ДКЕВР, каза председателят на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов, цитиран от БТА. Винаги сме настоявали да има една цена на природния газ за годината, докато няма либерализиран пазар, каза той. В условия на икономическа криза цените в България са два пъти по-високи, отколкото на борсите в Германия, както и цените на електроенергията, каза Стаменов.
Председателят на БСК Божидар Данев заяви, че новата наредба не отговаря на изискванията за либерализиран пазар. С предложенията за промени в наредбата се затвърждава позицията ДКЕВР да регулира всички цени, а не само тези на защитените потребители, посочи Данев. Според него така се деформира структурата на българската икономика.
70 на сто от потреблението на газ е от топлофикациите, кой ще поеме разликата, ако вие задържате цените - потребителите или индустриалните предприятия, запита Данев. Надявахме се, че ще има политическа воля да се направят промени за либерализиране на пазара, добави той. Данев заяви, че предложенията за промени в наредбата са в противоречие със Закона за енергетиката и водят до свръхрегулация.
Основна част от теорията на регулирането е, че там, където има монопол и пазарът не може да регулира дейността, прави го държавният регулатор, каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. "Булгаргаз" има монопол и той трябва да бъде регулиран, добави той. Това не е в противоречие със закона за енергетика, категоричен бе председателят на комисията. В България между 95 и 98 процента от природния газ се доставя от обществения доставчик. Достъпът до газовите мрежи преди синьото гориво да достигне България също е съществен за необходимостта от регулация, посочи Семерджиев. Той категорично отрече възможността да става кръстосано субсидиране на цената на природния газ с предлаганите промени. Определянето на надценката ще бъде на пазарен принцип и е по-добър вариант от фиксираната надценка от 3 процента, както е досега, посочи Семерджиев.
Има необходимост от промяна в наредбата за регулиране на цените на газа, ние приветстваме това, съгласни сме с принципа за компенсиране на надвзет приход или разход, но трябва да се вземат предвид и разходите на дружеството при определяне на надценката за "Булгаргаз". Това заяви при обсъждането на новата наредба изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Той посочи, че нито един клиент не е дължал пари на "Булгаргаз" за това, че не изпълнява производствените си програми и заявките си за природен газ, а ако се заплащат незакупените количества природен газ, клиентите на обществения доставчик е трябвало да заплатят 25-30 млн. лева. За количествата газ от хранилището в Чирен се казва, че трябва да бъдат ценообразуващи, но това запаси ли са или са добивани количества, попита Гогов. Не се стимулира увеличаването на приходите на държавните дружествата, макар че това е залегнало в плана на финансовото министерство, добави той. Гогов се обяви в подкрепа на създаването на борса за природен газ.